Auton kunnossapidosta

Kuten varmasti jokainen auton omistaja tietää, autoa voidaan käyttää erilaisiin tarpeisiin, mutta auton tarpeet pysyvät samana. Jokaisesta autosta tulee pitää huolta, merkkiin ja malliin katsomatta, jotta sitä on turvallista käyttää ja jotta se pysyisi toimintakykyisenä mahdollisimman pitkään. Jos mietitään tarkemmin syitä pitää auto kunnossa, päästään tutustumaan seuraaviin aiheisiin:

Auton turvallisuus paranee

Auto toimii aina tehokkaammin, kun sitä varten on olemassa kattava huoltolista. Tietenkin tämä edellyttää sen, että huoltolistaa noudatetaan, eikä mitään kohtaa hypätä yli, tai unohdeta. Autossa on aina osia, jotka ovat luonnollisesti heikompaa tekoa, tai esimerkiksi herkkiä kulumaan. Näin lopputuloksena on auto, joka kestää vuosia kovempaakin käyttöä. Lisäksi tällä tavalla voidaan auttaa varmistamaan, että kaikki auton kriittiset kohdat toimivat saumattomasti muiden kanssa ja toiminta on mahdollisimman tehokasta. Se parantaa tietenkin auton turvallisuutta ajon aikana, mikä auttaa välttämään osalta onnettomuuksista. Kaikkia onnettomuuksia ei voi ennustaa tai aina estää, mutta tämä ei tarkoita, että riskejä kannattaisi ottaa. Päivittäin kuolee tuhansia ihmisiä sen takia, että auton jarrut pettivät, renkaat puhkesivat tai hihnat kuluivat puhki, eikä näille kuolemille ole järkevää syytä. Vieläkin useampi ihminen makaa sairaalassa huonossa kunnossa ja fyysisten vammojen päälle laitetaan vielä henkinen kärsimys vastaavan onnettomuuden kokemisesta. Yksinkertainen auton kunnossapito ei välttämättä suoraan estä onnettomuuksia, mutta se parantaa auton turvallisuutta ja ennaltaehkäisee turhia ja typeriä vammoja.

Taloudellinen hyöty – isot korjaustyöt jäävät vähemmälle

Kun mietitään kuinka paljon yksinkertainen huoltotyö maksaa, voidaan päästä erilaisiin lukemiin. Tähän vaikuttaa auton tyyppi, eli merkki ja malli, oma ajotyyli ja useat tuotteet ja toimet, joita huoltojen aikana käytetään tai tehdään. Auton omistaminen ja käyttäminen maksaakin keskimäärin noin 10 000 €. Tämä summa tulee jakaa erilaisiin menoeriin:

  • Auton ostaminen maksaa noin 4 000 €, mikäli se hankitaan käytettynä.
  • Summaan sisältyy myös moottoriöljyt ja bensakulut, mitkä tietenkin vaihtelevat käytön mukaan.
  • Lisäksi tulee huomioida korjauksiin ja huoltoihin menevät kulut
  • Viimeiseksi vielä vakuutukset ja verot pitää ottaa laskuihin lisäksi.

Mikäli perushuoltoja ei tehdä kunnolla, auton moottori saattaa vaurioitua pahasti ja tästä seuraa jopa tuhansien eurojen korjaustyöt. Pahimmillaan summa voi kohota niin korkealle, että sillä voitaisiin rahoittaa jo puolet uudesta autosta, tai käytetyn auton hankkiminen kokonaan. Jotta näitä isoja ja ikäviä yllätyksiä ei pääsisi syntymään, on tärkeää hoitaa huollot ajallaan ja varmistaa kukkaron kestävyys samalla!

Jälleenmyyntiarvo paranee

Hyvin hoidettu ja säännöllisesti huollettu auto on aina arvoltaan korkeampi jälleenmyyntitilanteessa kuin auto, jonka hoito on jätetty kokonaan, tai osittain hoitamatta. Nykyään tarjolla on niin runsaasti käytettyjä autoja, että ostaja pääsee valitsemaan niistä parhaan ja samalla tietoa voidaan hankkia helposti netistä, eikä uusiakaan ostajia voida enää huijata samalla tavalla. Esimerkiksi netin avulla saadaan nopeasti ja helposti tietoon auton jälleenmyyntiarvo ja voidaan vertailla muita vastaavia autoja, sekä niiden hyviä ja huonoja puolia. Vaikka auto olisi ensimmäinen, tiedetään silti, mitä kysyä ja osataan usein tarkastaa, onko huollot tehty ajallaan ja mitä tarkastuksissa on todettu. Ostajan velvollisuus on kysyä näitä asioita uutta autoa hankittaessa, eikä se ole mitenkään kummallista. Kun pystytään todistamaan, että auton kunnossapito on esimerkillistä, ja siitä on pidetty huolta mallikkaasti, saadaan autosta juuri se myyntiarvo irti, mitä halutaan. Jos taas huollot ovat jääneet vähemmälle, voidaan syyttää vain itseään huonosta myyntihinnasta, ja ehkä yrittää uuden auton kanssa parempaa hoitoa.